top of page

Sladke dobrote indijanskega poletja

Na Jogi 5 letnih časov se osredotočamo na določena področja telesa v različnih obdobjih leta ter sledimo naravnim ritmom čustev in občutkov. V tem času leta, imenovanem pozno poletje, je ključni element zemlja, ki je povezan z organom vranica.


Vra

nica ima izrazit odnos do sladkosti, bodisi pozitiven bodisi negativen, in v tem prehodnem obdobju nas pogosto privlačijo sladki okusi. Pri tem pa je pomembno izogibati se belemu sladkorju in procesiranim živilom.


Narava nam v pozni poletni sezoni ponuja bogato izbiro naravnih sladkih pridelkov, med njimi:


  • buče

  • jabolka

  • kostanj

  • koruzo

  • korenje

  • sladek krompir


Poleg tega pa obstaja tudi široka paleta živil, ki krepijo energijo vranice, kot so melone, kaki, datlji, cimet, pomaranče, proso, kvinoja, ajda, kurkuma, in ribe.


Opazite lahko, da večina teh živil spada v oranžno barvno paleto, ki prevladuje v pozni poletni sezoni. Zato je priporočljivo, da se oblačimo in okrašujemo svoje okolje v teh toplih odtenkih.


Ker se temperature ohlajajo, vaše telo išče toplino, zato je priporočljivo, da hrano kuhate in uživate čim manj surove hrane. Zelenjavne juhe in kompoti so odlična izbira, saj jih telo lažje prebavi. Poleg tega pomagajo zmanjšati presežek sluzi v črevesju, kar je nasprotno od procesirane bele hrane z visoko vsebnostjo sladkorja in soli.


V obdobjih stresa se pogosto zatekamo k takšni hrani, vendar pa je bolje, da se odločimo za zdrave naravno sladke prigrizke, saj dolgoročno krepijo naš imunski sistem in koristijo našemu telesu.

6 views

Comments


bottom of page