top of page

Okusna tuna s težkimi kovinami

Uživanje konzervirane tune je med mnogimi ljubitelji morskih sadežev priljubljeno in pogosto. Vendar pa se v zadnjih letih pojavljajo skrbi glede kakovosti in varnosti te priljubljene jedi. Tuna, tako okusna in hranljiva, lahko vsebuje težke kovine, ki predstavljajo tveganje za zdravje.

Konzervirana tuna je že dolgo priljubljena izbira naših jedilnikov. Okusna, še posebej ko je vložena v olivno olje, velja za zdrav obrok, bogat z beljakovinami in omega-3 maščobnimi kislinami. Toda ali ste se že kdaj vprašali, od kod ta tuna izvira? Morda ste mislili, da je to zgolj nepomembna podrobnost, vendar se lahko resničnost za marsikoga izkaže za presenetljivo pomembno.


Oznake ribolovnih območij so ključen dejavnik, ki nam pomaga razumeti izvor rib in morskih sadežev, ki jih uživamo. Mednarodna klasifikacija, znana kot FAO (Food and Agriculture Organization), uporablja številčno oznako, ki nam omogoča sledenje ribolovnemu območju. To pa postane še posebej pomembno, ko govorimo o morebitnih tveganjih, kot je sevanje.


Zelo problematično je območje Tihega oceana, saj se je leta 2011 v Fukušimi zgodila jedrska nesreča. Aktivnosti v zvezi z izpustom radioaktivne vode v morje iz te elektrarne še vedno trajajo.


Kode FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 označujejo radioaktivna območja Tihega oceana. V primeru objavljene konzerve tune lahko na embalaži kot problematične najdete oznake FAO 61, 71, 77 in 81 – obstajajo pa tudi druge, ki označujejo rizična ribolovna območja.


Oznake ribolovnih območij

FAO 21 - severozahodni Atlantik

FAO 27 - severovzhodni Atlantik

FAO 27. III d - Baltsko morje

FAO 31 - centralno-zahodni Atlantik

FAO 34 - centralno-vzhodni Atlantik

FAO 37.1, 37.2 u 37.3 - Sredozemsko morje

FAO 37.4 - Črno morje

FAO 41 - jugozahodni Atlantik


Razkritje oznak na embalaži konzervirane tune odpira številna ključna vprašanja, na katera bi morali odgovoriti. Kako dolgo lahko ribe iz teh območij ostanejo onesnažene z radioaktivnostjo? Kakšen vpliv ima to na varnost hrane, ki jo uživamo? In nenazadnje, ali bi morali biti kot potrošniki bolj ozaveščeni o tem, kaj jemo in od kod prihaja?


Resničnost je, da imamo moč, da naredimo bolj ozaveščene izbire glede hrane, ki jo uživamo, in to moč nam dajejo informacije na embalaži. Če nas skrbi morebitna izpostavljenost radioaktivnosti ali drugim tveganjem, povezanim z ribolovnimi območji, lahko izberemo izdelke, ki prihajajo iz manj tveganih virov. S tem ne samo da zaščitimo svoje zdravje, temveč tudi pošljemo sporočilo proizvajalcem, da zahtevamo varnejše in bolj trajnostne izvore hrane. Tako lahko kot ozaveščeni potrošniki prispevamo k izboljšanju kakovosti hrane, ki konča na naših mizah. Konzervirana tuna je le en primer, ki nas opominja, kako pomembno je biti pozoren in odgovoren potrošnik pri izbiri hrane.







bottom of page